אזהרה!
כלי ברזל יצוקים צוברים חום רב ומתקררים לאט. לפני ניקוי או אחסון יש לקרר את הכלי לחלוטין. מגע עם כלי חם עשוי לגרום לכוויות ופציעה.
ההוראות להלן מתייחסות למוצרים העשויים ברזל יצוק, ללא ציפוי אמייל: סירי פויקה, סירי ברזל, מחבתות ברזל, פלטות וכדומה.
יתרונות
כלי בישול מיציקת ברזל שומרים על חום לאורך זמן, גם לאחר סיום תהליך הבישול.
החום בכלי מתפזר באופן אחיד במשך כל שלבי הבישול.
הכלים עשויים יציקת ברזל טבעי ועברו במפעל ציפוי השחמה של שמן פשתן צמחי, אשר יוצר מעטפת הגנה.
כלי הבישול נטולים חומרים רעילים על מנת לשמור על תהליך בישול בריא.
הנחיות לשימוש ראשון בכלי בישול חדש מיציקת ברזל (השחמה)
לפני שימוש ראשון בכלי יציקת ברזל יש לשטוף במים (ללא סבון) להסרת אבק או לכלוך אחר.
ליבש מייד לאחר השטיפה, גם בטרם הבישול עצמו.
תחזוקה שוטפת
כלי בישול מיציקת ברזל דורשים תחזוקה שוטפת על מנת למנוע הצטברות חלודה (התחמצנות).
לאחר הבישול יש לשטוף במים פושרים (ללא סבון) את הכלי מכל שאריות המזון.
לאחר הניקוי יש לייבש את הכלי היטב באמצעות מגבת או על ידי אידוי המים בעזרת מקור חום וזאת על מנת למנוע כתמי חלודה.
יש לשמן את הכלי בשכבה דקה של שמן.
יש לאחסן את הכלי במקום יבש.
בתנאי לחות או בשימוש לא נכון בכלי, יתכנו כתמי חלודה.
בכמות מועטה - ניתן להסירם על ידי שפשוף במטלית משומנת.
בכמות רבה - ניתן להסירם על ידי שטיפה של הכלי במים חמים ושפשוף באמצעות ברזלית וסבון כלים, לאחר הסרת הכתמים יש לשמן את הכלי.
בשימושים הראשונים בכלי יציקת ברזל, מומלץ להימנע מבישול מוצרי מזון חומציים, עד להתבססות ההשחמה.
אין לנקות כלי יציקת ברזל במדיח כלים.
הנחיות לטיפול מונע חלודה - השחמה (במידה ונעשה שימוש בסבון או הכלי מיועד לאכסון ממושך)
לרחוץ במים חמים וסבון את הכלי (פנים וחוץ) וליייבש היטב עם מגבת או ע"י אידוי המים בעזרת מקור חום.
למרוח בשמן בישול את פנים וחוץ הכלי (על כלי יבש לחלוטין). ניתן להיעזר במטלית משומנת או מברשת.
להכניס את הכלי לתנור בחום של כ-180 מעלות צלזיוס למשך שעה. ניתן לבצע את תהליך החימום גם על כיריים או גחלים לוחשות, אך יש להמנע מלהבות גלויות העלולות לחרוך את ציפוי המגן. במשך התהליך יפלט ריח מעט לא נעים. (מטרת הפעולה ליצור שכבת מגן של שמן על מעטפת הכלי אשר מקנה הגנה נוספת מחלודה).
לא יתקבלו החזרות מוצרים בעקבות חלודה!